Szigligeti "Szigi" Gábor vőfély oldala

Kedves Érdeklődő!

 

Az alábbiakban szeretném Önnel megosztani, egy általam levezényelt lakodalom forgatókönyv tervezetét. Általában az alábbi séma szokott megvalósulni, de lehetnek olyan körülmények, például a szertartások felcserélődése, vagy egyéni kérések, amelyek módosíthatják a tervezetet. A forgatókönyv tervezet elolvasása után, kérem, nézze meg a Fotók menüponban, a Lakodalmi fotók címsorban található fényképeket, amelyek pontosabb tájékoztatást nyújtanak az események kinézetét illetően! Az általam összeállított forgatóköny után, megtekinthet egy második verziót is, amely bizonyos pontokban eltér az általam összeállított programoktól. Természetesen az Önök lakodalmának a forgatókönyvét úgy állítom össze, ahogyan azt Önök kérik, hiszen az a célom, hogy minél jobban közelítsen az Önök elképzeléseihez. Nos, lássuk!

 

Lakodalmi forgatókönyv

( a mátkapár neve, a lakodalom helye és ideje )

 

 

-......-órakor gyülekező (Itt két eset lehetséges: 1. gyülekező a fiús háznál, kérésre búcsúztató, majd indulás a lányos házhoz; 2. gyülekező a lányos háznál, beköszönés, lánykikérés, búcsúztatók, vagy csak a menyasszony nevében, vagy közös búcsúzások, sorrendben: édesapa, édesanya, testvér, nagyszülő, barátok. Abban az esetben, amikor a fiús háztól megy a menet a lányos házhoz, a beköszönés, beengedés után van egy kis megvendégelés (sütemények, italok), majd ez után történik a lánykikérés. Természetesen a menyasszonyt egészen addig nem látjuk, ameddig a szülők ki nem adják. A búcsúztatás után egyből indulás a polgári szertartásra. A kikérés és a búcsúzás max. 10-15 percet vesz igénybe.

 

-......-órakor indulás a polgári szertartásra (Induláskor és a polgármesteri hivatalhoz való megérkezéskor is elhangzik 1-1 vers. Itt jegyzem meg, hogy néha felcserélődik a polgári és az egyházi szertartás.)

 

-......-órakor polgári szertartás (A szokásos szertartás végi pezsgős koccintás után, az anyakönyvvezető el szokta mondani, hogy a gratulációkat a fiatal pár az egyházi szertartás után fogadja. Ez után elhangzik részemről egy vers arra utalva, hogy induljunk az egyházi szertartásra.)

 

-......-órakor egyházi szertartás (Itt csak a szertartás végén van vers a következő képpen: a templomból kijőve általában rizst szórnak a barátok az ifjú párra, majd a vőfély mond áldást a fiatalokra és kezdi a gratulációt. A vőfély után következik a násznép. Ez után kerül sor, a manapság egyre divatosabb, menyasszonyi csokor eldobására, esetleg galambok levegőbe engedésére, majd indítás a lakodalomba.)

 

- LAKODALOM: (Az alábbiakban felsorolt akadályok, próbatételek csak a Kedves Mátkapár beleegyezésével történnek, mert nem szeretnék kellemetlen pillanatokat szerezni senkinek.)

 

-......-órakor érkezés az étterem elé (Az étterem előtt egyből egy akadály fogadja a vendégeket. Addig nem léphet be a vendégsereg az étterembe, ameddig a fiatal pár el nem fűrészel egy farönköt, amely bizonyos jelentéssel is bír. A fűrészelés helyett lehet az ismert ún. tányértörés is. Ez után a vendégeket egy pohár ital fogadja a bejáratnál. Előfordulhat az is, hogy az aperitif a helyfoglalást követően kerül kiosztásra.)

 

A helyfoglalás és a vacsora felszolgálása előtt szoktam sort keríteni a következő próbatételre. Vőfély tisztségemnél fogva és is megáldom az ifjú párt a magam módján, a Papucseskü és a Répaeskü elmondatásával. Ezek az eskük humorosak, kissé pajzánok, de semmi esetre sem megalázóak.

 

-......-órakor VACSORA, amely a következő hagyományos fogásokból szokott állni:

 

 - tyúkhúsleves + külön tálban a tyúkhús

 

 - pörkölt sertésből, vagy marhából galuskával

 

 - vegyes tál, körettel

 

 - aprósütemények, torták

 

A fogások között nem szoktam játékokat játszatni, mert azt gondolom, hogy a vacsorát költse el mindenki nyugodtan. Közvetlenül a vacsora után szoktam sort keríteni a következőkre. Jómagam sok évig voltam színpadi táncos, ezért szeretem a folklórt minél nagyobb körben népszerűsíteni. Így el szoktam mondani, hogy a régi paraszti kultúrában szokás volt, hogy a legények elbúcsúztatták a vőlegényt egy legényes tánccal. Ezt a legényest én a vőlegény nevében, és az ifjú pár tiszteletére, ajándékként eltáncolom, majd ez után megkérem a párt, hogy egy közös tánccal nyissák meg a lakodalom táncmulatság részét.

 

Most szeretnék Önnek bemutatni egy olyan blokkot, amely szép és emlékezetes része a lakodalomnak.

 

- kb. 23.00 gyertyafénykeringő (Körben állnak a párok, kezükben, páronként egy szál gyertya, középen áll a menyasszony és a vőlegény. Az ismert zenére keringőznek, mialatt az ifjú pár elfújja a többiek gyertyáit. Amikor már csak a menyasszony és vőlegény gyertyája ég behozom az esküvői tortát, amelyet ma már "tüzijátékkal" díszítenek. A torta felszelése és elfogyasztása után szokott következni a menyasszonytánc még éjfél előtt. Abban az esetben, ha menyecske tánc van, a torta elfogyasztása alatt öltözik át a menyasszony.

 

- a menyasszonytánc végén, normális esetben a vőlegény felkapja a menyasszonyt, és félrevonulnak megszámolni az összetáncolt összeget. Ez alatt szoktam csinálni, ha van rá megfelelő személy, bolondmenyasszony táncoltatást aprópénzért. Miután az ifjú pár visszatért, táncolnak egyet közösen, mint újember és újasszony.

 

Előfordulhat az is, hogy az este folyamán, vagy a menyasszonytánc végén elrabolják a menyasszonyt. Ilyenkor a vőlegénnyel együtt elmegyek megkeresni, majd alkudozunk a menyasszony kiváltásáról. Lehetséges az is, hogy a menyasszony cipőjét lopják el, és a vőlegénynek ki kell váltania valamilyen produkcióval.

 

Tulajdonképpen a menyasszonytánccal bezárul a kötelező programok sora. Már csak néhány játék van, amelyek a táncszünetekben zajlanak le. Ezek a játékok szólisztikusak is (a menyasszony és a vőlegény részére), valamint csoportosak is. Ezeket a játékokat most nem részletezném. Véleményem szerint akkor jó egy lakodalom, ha minél kevesebb az üresjárat, megy a tánc szakadatlan, és nem kell sok játék. A tapasztalat azt mutatja, hogy elég egy estére 2 db csoportos játék.

 

Most pedig lássunk egy másik verziót is!

 

A lakodalom menete manapság

 

A lakodalom menete tájegységtől függően némely részletekben változhat, de a főbb részek a következő időrendi sorrendben zajlanak:

 

- Nagyanyáink idejében az első vőfély a vőlegényes háznál, a kisvőfély a menyasszonyos háznál fogadta a vendégeket vendégfogadó versek elmondásával. A mai lakodalmakban azonban általában már csak első vőfély van és vendégfogadó versek is lassanként elmaradtak – sajnos. Talán sikerül ezt a szép szokást újraélesztenünk?

 

- A vőfély a vőlegényes háznál elbúcsúzik a vőlegény nevében a szülőktől, testvérektől, nagyszülőktől – sok helyen ma már ez is elmarad.

 

- A násznép átvonul a lányos házhoz.

 

- A vőfély versben engedélyt kér a násznagytól a násznép nevében a lányos házhoz való bevonuláshoz.

 

- A menyasszony kikérése a szülőktől, a vőfély megkéri az örömapát, násznagyot, vezessék ki a menyasszonyt ( ez az első menyasszonykikérés a nap folyamán, ezenkívül még kétszer kéri ki őt a vőfély: az első hites táncra a násznagyoktól, majd éjfélkor a vőlegénytől a menyasszonytáncra - lásd a továbbiakban )

 

- Ilyenkor szokás álmenyasszonyt kihozni, egy menyasszonyi ruhába beöltözött férfi, vagy agy idősebb asszony személyében. Végül kihozzák az igazi menyasszonyt, a vőlegény átadja a menyasszonyi csokrot.

- A vőfélyszalag átadása és a vőfélybotra való felkötése következik.

 

- Menyasszony búcsúztató: szülőktől, testvérektől, esetleg a barátnőktől, megemlékezve a nagyszülőkről is.

 

- Elindul a nászmenet a templomba. A következő sorrendben felsorakozva – ami szintén változhat országunk különböző magyarlakta területein:

 

1. kis koszorúslányok, picik

2. menyasszony + kis vőfély, vagy a menyasszony fiútestvére

3. vőlegény + koszorúslány, vagy a vőlegény lánytestvére

4. koszorúslányok

5. násznagyok

6. örömszülők

7. násznép

8. zenészek

 

- Bevonulás a templomba a következő sorrendben:

 

1. vőlegény + édesanya

2. koszorúslányok

3. menyasszony + édesapa

4. a kiskoszorúslányok, akik tartják a menyasszony uszályát

 

- A szertartás után a pap kivezeti az ifjú párt a templomból.

 

- A templomból kijövet következik a szirom ill. a rizs szórása az ifjú párra. A szirom a tisztaság, szüzesség jelképe, a rizs a gazdagság, bő gyermekáldás jelképe.

 

- Gratulációk – barátok, ismerősök

 

- A menyasszony eldobja a dobócsokrot – az eladósorban lévő lányok felsorakoznak a menyasszony mögött, és aki elkapja a csokrot, egy éven belül férjhez megy.

 

- A nászmenet elindul a lakodalom helyszínére, elöl megy az ifjú pár.

 

- A lakodalom helyszínén a vőfély fogadja az ifjú párt és a násznépet.

 

- Különböző tréfás szokások, pl.:

 

- tányértörés – minél több darabra törik, annál jobban fogják szeretni egymást

 

- az ifjú asszony összesöpri a cserepeket – ügyesen csinálja-e, takaros lesz-e a menyecske

 

- fafűrészelés – az ifjú pár megmutatja, hogyan tudnak együtt dolgozni

 

- Bevonulás a terembe, az ifjú pár megy be előre és fogadják a násznépet

 

- Amikor mindenki leült, leül az ifjú pár is a főasztalhoz középre, a vőlegény jobb oldalára ül a menyasszony aztán az örömszülők, násznagyok utána a többi rokon és barátok. Minél közelebbi rokon, annál közelebb ülnek az ifjú párhoz. Ajánlatos ülésrendet is készíteni, akár kis térképpel is, hogy mindenki hamar megtalálja a helyét.

 

- Következik az első pohárköszöntő, a vőfély elmond egy köszöntő verset, és sok boldogságot kíván az ifjú párnak

 

- Jönnek a vacsora egyes fogásai. Minden egyes fogást a vőfély tréfás verssel köszönt be.

 

- Vacsora után felszolgálják az esküvői tortát, amit az ifjú pár szeletel fel. Behozzák a többi süteményt, tortát is.

 

- Ha a hangulat hanyatlófélben van, a vőfély, különböző tréfás játékokkal ébreszti fel a násznépet.

 

- Gyertyafénykeringő – ami talán a mi vidékünkön szintén nem szokás, de csak ajánlani tudjuk: a vőfély felkér néhány fiatal párt a vendégseregből, álljanak körbe a terem közepén, minden pár kap egy égő gyertyát. A menyasszony szintén kap egy égő gyertyát és a kör közepére áll és az édesapjával kezdi el a táncot, majd pár másodperc után az ifjú férj veszi át. A világítást lekapcsolják, csak a gyertyák világítanak. A zenekar a „Gyertyafénykeringőt” játssza. A fiatal pár tánc közben egyik gyertyát a másik után fújja el, végül már csak az ő kezükben lévő gyertya marad égve. Aztán azt is elfújják.

 

- Következik a menyasszony-tánc.

 

- Esetleg ha nem volt menyasszonytánc éjfél előtt, lehet menyecsketánc éjfél után.

 

 

Kedves Érdeklődő!

 

A fenti részletes leírást a következők miatt osztottam meg Önnel. Elsősorban azért, hogy valamilyen képet kapjon arról, hogyan dolgozom egy lakodalomban, másrész azért, mert bár azt vállaltam, hogy országszerte vállalok lakodalmat, mégis sok esetben nem áll módomban, bármennyire is szeretném, a Budapesttől több száz km-re élő megrendelőkhöz elutazni személyes megbeszélésre. Volt már olyan eset, amikor csak a lakodalom napján találkoztam az ifjú párral, mégis minden gördülékenyen ment.(Szerencsére!!!)

Köszönöm megtisztelő figyelmét! Ha a programom megnyerte tetszését, kérem minél hamarább vegye fel velem a kapcsolatot, (ha kérhetem TELEFONON) hogy még szabad legyen a naptáramban az Önök NAGY NAPJA!

 

Tisztelettel: Szigligeti "Szigi" Gábor vőfély

 

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MENÜ
 
Linkek
 
Számláló
Indulás: 2005-09-10
 
Doina
 
Tartalom

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!